Boagiu, Orban, Macovei
O intrebare la care autoritatile ar putea strecura un raspuns, daca acesta nu ar fi complicat de dat. Exista trei nume avansate si tot atatea criterii care rastoarna balanta in favoarea unuia sau a altuia.
Numele avansate de presa din surse guvernamentale: Anca Boagiu, ministrul Integrarii Europene, Monica Macovei, ministrul Justitiei, Leonard Orban [nu politicianul Ludovic, ci fratele sau], un tehnocrat care s-a ocupat de negocieri si este in prezent secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene.
Poate ca sunt mai multe, insa ne limitam la a prezenta trei criterii pe care le consideram de prima importanta.
Criteriile care inclina in balanta
1. Testul European = adica necesitatea ca numele propus sa rezoneze favorabil atat in cercurile politice, cat si in cele tehnocrate din Bruxelles.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, lasa Guvernului Romaniei sa faca propunerea, pe care urmeaza sa o avizeze. La nivel european, exista insa o presiune politica asupra alegerii.
Cei doi comisari roman si bulgar trebuie sa fie pe placul Parlamentului European, iar presedintele Barroso sufla si-n iaurt. Prima componenta a comisiei Barroso, in formula de 25 de membri, a fost respinsa de catre Parlamentul European, in 2004, iar presedintele a trebuit sa refaca lista de doua ori pana la a ajunge la o formula majoritar acceptata.
Comisia Europeana este organismul executiv al Uniunii Europene, un fel de ‘Guvern’, de aceea este important ca la acest nivel sa se lucreze pe criterii tehnice, in timp ce Parlamentul reprezinta vocea electoratului european, iar aici amprenta politica este puternica.
Persoana propusa de catre guvernul de la Bucuresti trebuie sa fie o personalitate care sa impace ambele cerinte.
2. Testul politic = adica cine va trece d