Orientata spre debuturi, Editura Pandora publica literatura straina contemporana, capodopere uitate, literatura pentru copii. Preocupata mai ales de scriitori de expresie engleza, editura a scos pe piata in ultimul timp mai multe volume de literatura contemporana irlandeza. Unele titluri au aparut in colectii (Meridiane literare, Fetele crimei), altele in afara acestora. Prezentam in continuare cateva titluri.
Anne Bernard Kearney - Sase femei fatale din mitologia celtilor. Vietile acestor sase femei fatale alese din bogata mitologie a celtilor (Maeve, Grainne, Deirdre, Emer, Dervorgilla si Edain) sunt repovestite dupa documente scrise cu peste zece secole in urma. Desi mai putin cunoscute la noi, in comparatie cu eroinele mitologiei greco-romane, ele au constituit sursele unei lungi serii de creatii artistice, incepand cu legendele Regelui Arthur, pana la Yeats si Synge. Remarcabile pentru senzualitatea, fecunditatea, pre-dispozitia erotica deosebita si practica magiei, aceste femei degaja un univers cu totul special si pot spune ceva special sensibilitatii feminine actuale, cititorului interesat de mentalitatile mileniilor trecute. Traducere din limba engleza de Ion Monafu.
Padraic Breathnach - Un tanar indragostit si alte povestiri. Genul scurt irlandez isi are izvoarele in traditia naratiunilor seancha', parte integranta a uneia dintre cele mai vechi si mai bogate literaturi orale din lume. In Irlanda exista acum doua literaturi, una in limba engleza, mai noua, si alta in limba irlandeza, incomparabil mai veche. P?draic Breathnach, prozator de expresie irlandeza, este maestru al genului amintit, dar si excelent eseist si romancier, ceea ce i-a adus numeroase premii, inclusiv prestigiosul The Butler Literary Award. Traducere din limba engleza de Irina Marin.
Vincent Banville - Legea tunului. Aventurile detectivului particul