Matt Gunther, diplomat care reprezenta SUA la Bucuresti, a fost primit, la 29 mai 1941, de catre Ion Antonescu, in audienta la Presedintia Consiliului de Ministri.
Diplomatul l-a rugat pe Maresal sa analizeze situatia britanicului Macduf, internat in lagarul de la Tg. Jiu. Fara sa comenteze aspectul, I. Antonescu a dispus ca generalul Dumitru I. Popescu, ministru de interne, sa-l elibereze pe Macduf. Ambasadorul si-a continuat prezentarea doleantelor. Mai dorea eliberarea a cinci cetateni sarbi, internati la Tg. Jiu. I. Antonescu a precizat ca era dispus sa-i elibereze insa numai daca nu au comis "nici un act potrivnic statului roman". In caz contrar, ramaneau internati. Problema a fost plasata in responsabilitatea ministrului de interne. Ambasadorul a mai cerut eliberarea a cinci aviatori iugoslavi, prabusiti la Constanta cand au vrut sa se refugieze in URSS. Antonescu l-a refuzat insa pe diplomat, mentionand ca "legile internationale cer ca ei sa fie internati pana la terminarea razboiului".
Dialogul a continuat pe tema apararii antiaeriene a Capitalei. M. Gunther voia sa stie daca Bucurestiul va rezista unui bombardament sovietic. Antonescu a precizat ca germanii au ajutat Romania din punct de vedere antiaerian, "pentru a elimina veleitatile rusesti". Brusc, M. Gunther a revenit la vechiul subiect al prizonierilor. In consecinta, i-a transmis maresalului ca prizonierii iugoslavi, luati de germani, erau transportati in Germania tranzitand Romania. I. Antonescu a folosit harta atarnata pe perete, explicandu-i ambasadorului ca germanii nu erau interesati sa foloseasca Romania ca ruta de tranzit, din cauza unui "lung inconjur". Nu a negat insa ca in Romania au fost aduse cateva transporturi de prizonieri iugoslavi. Acestia reprezentau elemente din armata iugoslava si proveneau din tinuturile locuite de romani (Banat, Timoc, Macedonia), fiind adusi in R