De pe ambele maluri ale Atlanticului elita de stanga se uita cu superioritate la noua Europa sau cu sentimentul vizitarii unui muzeu de antichitati. Proamericanismul Estului e desconsiderat de occidentali bine crescuti in Vestul continentului, in tari a caror securitate a fost garantata de bazele militare SUA.
Cu entuziasmul lor demolator, mari ziare liberale americane sunt si ele intrigate de atitudinea noii Europe.
"Inconstienta" romanilor si polonezilor
Dupa ce admitea ca "nu a gasit nici o urma" de "inchisori CIA" la Kogalniceanu, New York Times completa arogant ca "multor romani pare sa le scape gravitatea alegatiilor". Ziarul american gasea si vinovatul pentru aceasta "scapare": "Un proamericanism feroce" ne-ar fi intunecat judecata.
International Herald Tribune prezenta si el alti bolnavi incurabili ai noii Europe, polonezii, anuntand grav ca "Polonia conservatoare tulbura UE". Rechizitoriul IHT, narod, dar complet, denunta toata gama de pacate, de la catolicismul polonezilor pana la "inchisorile CIA".
Printre capetele acuzarii statea si faptul ca "Polonia a jucat un rol mai mare decat si-ar fi dorit unele state, inclusiv Germania si Franta", in sustinerea de catre UE a prodemocratului Iuscenco. Iar Sarah Ludford, europarlamentar liberal aflat permanent pe banca acuzarii noii Europe, arata calea de urmat in relatia Uniunii cu indaratnicii din Est: "Noi (n.r.
- adica "ei", politicienii vechilor state membre UE) trebuie sa intindem o aripa ocrotitoare asupra unora dintre noile state care nu sunt prea obisnuite cu agresivitatea SUA."
Cum devii "proamerican feroce"
Proamericanismul e, in primul rand, un rezultat al nevoii de securitate. Daca in Apus antiamericanismul a dospit sub umbrela securitatii oferite de SUA, in Rasarit proamericanismul se manifesta mai ales in taril