Producatorii de centrale termice "de perete" continua tactica ieftinirilor si cresc oferta de centrale mai performante, "in condensatie". Cresterea preturilor la gaze si restrictiile puse celor care vor sa se debranseze sunt obstacole pentru dezvoltarea acestei afaceri.
Tactica descurajarii de catre autoritati a utilizarii centralelor "de perete" (murale) de incalzire afecteaza si pe cei care au apucat sa investeasca in astfel de sisteme. Cand si cand mai apare cate un ordin menit sa adauge un argument in plus "contra" debransarii.
RECLAMATII. Cititorii s-au plans Jurnalului National de efectele abuzive ale Ordinului 255/2006 al Autoritatii Nationale de Reglementare a Serviciilor Publice de gospodarire Comunala (ANRSC). Autoritatea abroga o prevedere a unui ordin propriu anterior, prin care apartamentele care aveau centrale proprii erau scutite de plata caldurii care le-ar veni de la tevile de distributie ale blocului. Scutirea era aplicata daca respectivii beneficiari ai caldurii blocului ar fi izolat, pe cheltuiala proprie, tevile comune din zona apartamentelor lor. Abrogarea amintita face din investitia respectiva o donatie involuntara.
"Vina apartine asociatiilor de proprietari, pentru ca articolul din ordin care a fost abrogat se refera la facturarea individuala a abonatilor, si nu la cea a intregii asociatii de proprietari", explica Iulian Bindoiu, director tehnic si licentiere al ANRSC.
CONCURENTA NELOIALA. Producatori de centrale murale au la randul lor nemultumiri. "Romania este o piata cu mare potential, dar nu este destul de matura. Este cea mai complicata piata pe care activam", a declarat recent Fulvio Menegotto, directorul general al Baxi International (Italia).
Reprezentantii companiei spun ca se face concurenta neloiala prin legislatia aferenta debransarilor de la incalzirea centrala. Legislatia face investitia in sisteme