Miracolul chinez se traduce intr-o piata cu 40 de milioane de intreprinzatori privati, o rezerva valutara de 1.000 de miliarde de dolari si in atragerea de investitii straine directe de peste 600 de miliarde de dolari
La 1 octombrie se implinesc 57 de ani de la Proclamarea Republicii Populare Chineze, Romania fiind printre primele state care au recunoscut si au stabilit relatii diplomatice cu aceasta tara, la 5 octombrie 1949. 57 de ani de transformari miraculoase, de reforme structurale severe, care creeaza premisele transformarii Chinei in principala economie a lumii. De altfel, in aceasta privinta, analistii sunt categorici. China ar putea deveni cea mai puternica economie din lume, in urmatorii 25 de ani, depasind Statele Unite ale Americii dupa cum estima, recent, Stanley Fischer, guvernatorul Bancii Israelului. "Daca economia chineza va creste in continuare, in termeni reali, intr-un ritm cu 7 la suta mai rapid decat economia Statelor Unite, Produsul Intern Brut al statului asiatic va depasi, intr-adevar, indicatorul dezvoltarii economice a SUA in aproximativ un sfert de secol" - declara, citat de Reuters, guvernatorul Bancii Israelului la o intrunire cu reprezentantii bancilor centrale si ai academiilor de varf din intreaga lume. China ar putea recupera diferenta fata de Statele Unite chiar mai rapid, in conditiile aprecierii yuanului fata de dolar, sublinia Fischer. Nu sunt previziuni fara acoperire, China avand o piata in care evolueaza 40 de milioane de intreprinzatori privati, un volum al rezervei valutare de 1.000 de miliarde de dolari si absorbind investitii straine directe de peste 600 de miliarde de dolari.
Secretul acestui miracol economic si nu numai a fost explicat pentru Curierul National, in cadrul unui interviu, de catre domnul Wang Xuanqing, consilier economic si comercial al Ambasadei Republicii Populare Chineze la Bucuresti: