Cine rasfoieste excelenta revista de istorie si cultura regionala Analele Brailei, va intalni adesea numele lui Radu Portocala (I), 1888-1954, proeminent om politic liberal al urbei si primar al ei.
Intemnitat la Sighet ca fost demnitar - deoarece fusese si ministru liberal in anii '30 -, Radu Portocala (I) a incetat din viata in acea inchisoare teribila. A fost personajul care a dat celebritate familiei, dar de mult interes se bucura atat generatiile care l-au precedat, cat si cele care i-au urmat.
De spita familiei s-a ocupat in trecut inginerul Mihai Portocala (1892-1976), frate cu politicianul, cel care mi-a revelat aceste preocupari fiind cunoscutul ziarist parizian Radu Portocala (III), caruia ii exprim gratitudinea mea si pe aceasta cale. La datele comunicate de domnia sa am adaugat unele gasite de mine, evocarea acestei genealogii parandu-mi-se totodata semnificativa si instructiva. Numele familiei vine fireste de la cuvantul grecesc "portocalos". Primul venit in tara a fost Diamandi Portocala, care, ca atatia greci braileni - conform nepotului sau de fiu, generalul de cavalerie Nicolae Portocala (1860-1938) -, provenea din Insulele Ionice. Diamandi Portocala a locuit la Ramnicu Sarat si la Brasov, astfel ca fiul sau Temistocle (1821 - 1882), prin care s-a continuat spita, s-a nascut in orasul Bisericii Negre. Atat Diamandi, cat si Temistocle s-au ocupat cu arendarea unor mosii din judetul Ramnicu Sarat. In afara de Temistocle, au mai existat un frate, Tudorache, mort tanar, si trei fete: Elena, casatorita cu I. Cariade, Zinca, sotia lui Leon Leonida, si Marghioala, casatorita cu State Inchiostri. Se pot observa mariajele cu greci si prenumele care amintesc de obarsia elenica: descendentii lui Temistocle si ai sotiei sale Smaranda Mihu se numeau Aristide, Miltiade, Erofila si Nicolae (viitorul general).
Pe Miltiade Portocala l-am gasit a