Armamentele din Romania vor fi controlate, incepand de luni, de o echipa internationala formata din ambasadori si atasati militari provenind din 26 de tari, precum si din reprezentanti ai organismelor cu atributii de control si coordonare din cadrul NATO si OSCE, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Potrivit acestuia, in cadrul operatiunii de control si verificare, care se va desfasura in perioada 1-6 octombrie, sunt prevazute vizite la unitatile militare din Fetesti si Pitesti, unde se vor desfasura informari si exercitii demonstrative. Actiunea, organizata si coordonata de Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale prin Directia Controlul Armamentelor si Verificare, in colaborare cu structurile specializate ale Ministerului Apararii Nationale si Ministerului Afacerilor Externe, are loc in conformitate cu prevederile "Documentului de la Viena" 1999, privind masurile de crestere a increderii si securitatii pe continentul european si a obligatiilor asumate de Romania ca stat-parte. Potrivit acestuia, inspectiile sunt obligatorii si se organizeaza de catre fiecare stat participant, cel putin o data intr-o perioada de 5 ani, activitate la care sunt invitati sa participe pana la doi reprezentanti din fiecare stat-parte.
Domeniul controlului si verificarii armamentelor este stipulat si de prevederile Tratatului cu privire la Fortele Conventionale in Europa (CFE), Tratatul Cer Deschis, precum si acorduri multilaterale si bilaterale. In conformitate cu Tratatul CFE, Romania a depus un efort semnificativ pentru reducerea unor cantitati importante de tancuri, masini de lupta, armament si echipamente militare.
Armamentele din Romania vor fi controlate, incepand de luni, de o echipa internationala formata din ambasadori si atasati militari provenind din 26 de tari, precum si din reprezentanti ai organismelor cu atributii de control si coordonare din cadru