Traficul blocat, elevii in vacanta fortata, institutiile publice inchise, imaginea horror a lui Basescu vorbind limba franceza - iata cam ce le ramane romanilor dupa Sommet-ul Francofoniei organizat la Bucuresti. Un cadou de zeci de milioane de euro, facut de Romania de dragul nostalgiilor imperiale ale Frantei.
Principalii beneficiari sunt tari din lumea a treia, unde cativa dictatori din Africa Neagra, aflati acum la sommet, isi mai aduc inca aminte cu nostalgie de Nicolae Ceausescu, cel care le dadea gratis bani si arme pentru "lupta de eliberare impotriva colonialismului si imperialismului".
Dictatorul roman recompensa astfel primirile pline de culoare si ritm pe care le avea pe continentul african, cu zeci si sute de mii de oameni invesmantati in pene si piei, batand in tobe si scandand "Vive le president Ceausescu!".In zilele noastre, Romania lui Basescu a incercat sa recompenseze Franta pentru tot ceea ce a facut in a-i sprijini aderarea la UE prin organizarea sommet-ului.
Daca americanii au NATO, o organizatie serioasa si cat se poate de contondenta, unul din instrumentele prin care liderii de la Casa Alba au un cuvant de spus in toata lumea, francezii si-au facut si ei Francofonia, un fel de cenaclu cultural prin care politicienii francezi vor si ei sa se faca auziti pe unde pot.
De fapt, francofonia este echivalentul anglo-saxon al Commonwealth-ului, organizatie ce reuneste peste un miliard de oameni si care s-a ridicat pe ruinele fostului imperiu britanic.
Francofonia este insa o organizatie deschisa practic oricui. Chiar si cei care nu au vreo legatura cu limba franceza sunt admisi. Sunt membre ale Francofoniei tari ca Bulgaria si Croatia si se pregatesc de admitere Albania si Ucraina - cunoscute tari francofone... Pe langa cei foarte saraci, la masa francofoniei stau si state extrem de bogate, p