Una dintre cele 15 bratari daco-romane din aur, sustrasa de traficantii romani de comori din situl arheologic din Muntii Orastiei, a fost recuperata de la Paris. Bijuteria a fost confiscata dintr-o expozitie, saptamana trecuta, de Politia Judiciara Franceza, in baza unor informatii furnizate de autoritatile de la Bucuresti.
Obiectul fusese expus la standul din cadrul Expozitiei Bienale de la Grand Palais din Paris al firmei newyorkeze "Ariadna Gallery". Realizata din aur de 24 K, bratara are o greutate de peste un kilogram si urma sa fie vanduta cu 90.000 de euro. Politistii francezi au ridicat obiectul, au audiat proprietarul si au prezentat actele procedurale procurorului care supravegheaza cauza, bratara urmand sa fie recuperata printr-o Comisie Rogatorie Internationala. Celorlalte bratari nu li s-a dat inca de urma, insa oamenii legii aveau informatii ca 2 dintre ele ar fi fost vandute catre consignatii din Germania de un cetatean romano-belgian. Bijuteriile se afla in urmarire internationala, in cauza fiind efectuate cercetari de catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia.
Pana in prezent, politistii au desfasurat anchete in 10 state europene pentru recuperarea aurului dacic, furturile din siturile arheologice insumand 1,5 milioane euro. IGPR a anuntat, la 31 mai a.c., ca a recuperat 29 de tezaure, totalizand 7.845 monede, 5 fragmente de monede, 4 vase din metal, 33 vase ceramice, un vas din sticla, 10 statuete, 2 elemente de arhitectura si epigrafice, 190 obiecte de podoaba, 6 unelte, 29 piese de armament si 1.314 alte obiecte antice, 11 volume de carte veche, toate susceptibile a face parte din patrimoniul cultural national, acestea fiind "smulse" din mainile traficantilor si urmand sa fie recuperate mai multe mii de "kosoni" din aur, sustrasi in august 1996 din situl arheologic Sarmizegetusa-Regia.
Politistii de la Bucuresti, dar