O statistica realizata la nivel national arata ca peste 60 la suta dintre angajatorii din Romania isi platesc muncitorii doar cu salariul minim pe economie. Impactul acestei situatii asupra veniturilor pe care le vor avea angajatii peste 15-20 ani, cand vor iesi la pensie, este devastator. Vom vorbi atunci de pensii de 900 de mii de lei vechi pentru o mare parte a populatiei din Romania.
Doar cei care acum au un salariu de 20 de milioane de lei vor avea o pensie mai mare, adica 6 milioane de lei vechi. Din acest motiv, introducerea sistemului de pensii private va fi o posibila solutie in rezolvarea acestei situatii.
Fondul privat obligatoriu intra in vigoare de la 1 ianuarie 2008 si se adreseaza tinerilor de pana la 35 de ani, iar cel facultativ, angajatilor de pana la 45 de ani. Aceste doua sisteme vor merge in paralel cu sistemul actual de pensii de stat. Contributia la fondul privat de pensii se deduce din venitul brut realizat de asigurat.
La momentul inceperii activitatii de colectare a banilor, cuantumul contributiei este de 2 la suta din baza de calcul. In termen de 8 ani de la infiintarea fondului, se poate creste contributia cu 6 procente. In termen de 8 ani de la inceperea colectarii, cota de contributie se majoreaza la 6 la suta, cu o crestere de 0,5 puncte procentuale pe an, incepand cu data de 1 ianuarie a fiecarui an.
Fondul de pensii trebuie sa aiba minim 50 de mii de participanti, dar abia dupa 3 ani de la data constituirii fondului se face aceasta contabilizare a membrilor. Un fond de pensii nu poate fi declarat in faliment.
Persoana care nu a aderat la un fond de pensii in termen de 6 luni de la data la care este obligata prin efectul legii este repartizata la un fond de pensii de catre institutia de evidenta, dar numai dupa ce persoana in cauza a fost notificata in acest sens.
Sistemul de pensii