Parmentier, care a făcut o adevărată pasiune pentru noul aliment adus de peste mări de spanioli. Deşi elogiat pentru lucrările sale dedicate cartofului, francezii nu manifestă niciun interes Parmentier, care a făcut o adevărată pasiune pentru noul aliment adus de peste mări de spanioli. Deşi elogiat pentru lucrările sale dedicate cartofului, francezii nu manifestă niciun interes pentru ciudatul tubercul. În 1785, Parmentier deschide la Paris o şcoală de brutărie, unde testează un nou sortiment de pâine, fabricat din făină de cartofi. În ciuda slabelor recolte de grâu, parizienii rămân sceptici: noua pâine e "bună doar pentru porci". Parmentier nu se lasă păgubaş şi încearcă să speculeze perioada de foamete care traversa Europa. În 1787, închiriază un teren experimental lângă Paris, pe care-l cultivă cu cartofi. Deşi păzit, indulgenţa gărzilor era practic o invitaţie de a fura din bogata recoltă. Chiar şi aşa, francezii tot nu se dau în vânt după "mărul diavolului". Parmentier recurge la un ultim gest - politic. Îi dăruieşte regelui Ludovic al XVI-lea o floare de cartof, pe care acesta, încântat, şi-o pune la butonieră. Evident, curtenii încep să-l imite, iar Franţa află curând că floarea preferată a regelui este floarea de cartof. Acest succes nu i-a asigurat lui Parmentier şi o recunoaştere deplină a meritelor sale. A pierdut alegerile pentru deputaţi în urma opiniei stârnite de protestul unui alegător: "Nu daţi votul acestui om! El este cel care a inventat cartoful şi o să ne facă să mâncăm numai cartofi!"
Sufleu de salată cu cartofi
Pentru 4 porţii
Ingrediente: 1 kg salată creaţă, 2 cepe potrivite, 6 linguri unt (margarină), 1/4 cubuleţ supă instant, 600 g cartofi, sare, piper alb, 2 linguri făină, 1/2 l lapte, 2 linguri muştar Dijon, 100 g şuncă, nucşoară pisată, 1 lingură ulei
Mod de preparare: Salata se spală bine şi se opăreşt