"Evenimentul zilei" incheie astazi seria de analize privind activitatea ministrilor ardeleni numiti in functie din 2000 incoace.
Teodor Atanasiu a fost ministrul apararii nationale din decembrie 2004 pana in 12 septembrie acest an, cand presedintele Traian Basescu l-a suspendat din functie, deoarece impotriva sa incepea urmarirea penala. Suspendarea poate opera pe maximum 45 de zile, dupa care trebuie numit un alt ministru. Atanasiu isi poate relua, insa, mandatul, daca cercetarile in privinta sa sunt finalizate inainte de acest termen.
Achizitie nepotrivita
Atanasiu a venit la conducerea MApN din functia de presedinte al Consiliului Judetean Alba, pe care o ocupase o jumatate de an. In acest timp a reusit sa fie in centrul unui scandal de presa, legat de achizitiile publice. Desi in prima zi de mandat declarase ca vistieria consiliului este aproape goala, printre primele sale masuri s-a aflat achizitionarea unei masini de serviciu Opel Vectra Elegance de aproape un miliard de lei vechi.
Tensiuni cu Badalan
Inca de la instalarea in scaunul de ministru, intre Atanasiu (unul dintre fidelii premierului Calin Popescu-Tariceanu) si seful Statului Major General, Eugen Badalan (considerat un apropiat al presedintelui Traian Basescu) au existat neintelegeri, evidente la nivelul discursului public al celor doi.
Ca exemplu, Atanasiu a intentionat transformarea functiei de sef al Directiei Generale de Informatii a Apararii (DGIA) din militara in civila; bugetul armatei pe 2006 a fost o alta sursa a declaratiilor contradictorii facute de cei doi.
Un moment delicat pentru Atanasiu l-a constituit cazul scurgerilor de informatii clasificate privind operatiunile militare internationale din Afganistan.
In 7 februarie 2006, doua cotidiene centrale au prezentat documente secrete privind aceste operatiuni, acte care le-au parvenit prin intermediul