Unul dintre parametrii funadamentali ce evidentiaza gradul de dezvoltare al unei economii este consumul de energie. Volumul de energie consumata sugereaza nu doar nivelul de dezvoltare economica, ci si gradul de civilizatie, ponderea utilizarii echipamentelor de ultima generatie. Raportul Romanian Business Digest arata ca fiecare roman consuma anual aproximativ 1,8 tone echivalent petrol, la jumatatea mediei europene. Desi consumul populatiei a avansat rapid, sustinut si de dezvoltarea produselor financiar-bancare, aceasta evolutie nu a determinat si o crestere proportionala a consumului de energie primara. In perioada 2000-2005, consumul de energie primara a crescut cu 11,3 la suta. Pana in 2015 cererea de energie primara ar putea creste cu 20 la suta, la nivel national, urmand sa ajunga la 51 milioane tone echivalent petrol. In 2005 cererea de energie primara a ajuns la peste 41 milioane tone echivalent petrol. Tarifele de distributie a energiei electrice vor creste continuu, pe parcursul urmatorilor ani, pentru a ajunge la nivelurile tarilor din UE.
Importam cat producem
Anul trecut, productia totala de energie s-a ridicat la 27,3 milioane tone echivalent petrol, dintre care importurile s-au ridicat la 13 milioane tone, reprezentand aproape jumatate din energia totala. Pentru 2015, se estimeaza ca productia va reprezenta 31 milioane tep, iar importurile vor ajunge la 20 milioane tep.
Carbunele, baza sistemului energetic
In 2005, puterea instalata in sectorul energetic romanesc a fost de 14,7 MWe, dintre care 40 la suta a fost obtinuta pe baza de carbune, 30 la suta pe baza de hidrocarburi, 24 la suta energie hidro, iar 4,5 la suta energie nucleara. In 2005, consumul total de energie a ajuns la 59,7 GWh. Romania importa anual energie in valoare totala de patru miliarde dolari. Pana in 2015, productia de energie a