Reprezentantii administratiei locale si judetene s-au grabit sa acuze directorii scolilor brailene ca nu doresc sa monteze in institutii sisteme de monitorizare cu camere de luat vederi pentru ca in acest fel s-ar vedea ca profesorii nu intra si nu ies de la ora cind trebuie si nu isi fac treaba corect, uitind ca motivul invocat de directori a fost cel financiar. Nici unul nu a spus ca nu este interesat de aceste sisteme de monitorizare, ci ca scoala nu are banii necesari pentru a plati taxa de monitorizare firmei particulare care ar fi urmat sa se ocupe de acest lucru.
Directorii au spus atunci ca nu li se pare normal ca aceasta taxa sa fie luata tot de la parinti, ca acesti bani ar trebui sa-i dea Primaria. Aceasta institutie, la rindul sau, a spus ca nu vede de ce sa plateasca o firma privata sa monitorizeze scolile, atita timp cit Politia Comunitara ar putea face acest lucru si oricum este platita din bugetul orasului.
Pe de alta parte, sefii orasului au spus ca da, ar fi bucurosi sa monitorizeze, dar nu au nici logistica si nici personalul necesare. Ca urmare, proiectul Consiliului Judetean, de a introduce sisteme performante de monitorizare in scoli a murit, iar vina a cazut pe capul profesorilor si directorilor, care au fost caracterizati ca niste conservatori.
Realitatea ne-a aratat insa ca scolile sint cu un pas inaintea administratiei. Cu ceva timp inainte de initiativa Consiliului Judetean, la Scoala "Ion Creanga" si la Grupul Scolar "Anghel Saligny" au fost instalate sisteme de monitorizare cu camere de luat vederi, iar in urma cu numai patru zile a fost dat in folosinta un sistem similar si la Colegiul Economic "Ion Ghica". La toate aceste unitati sistemul a fost montat prin eforturile proprii ale institutiilor, directorilor care au gasit sponsorizari sau solutii pentru negocieri in favoarea scolilor.
@N