Decizia de a nu-l invita pe presedintele Libanului a umbrit lucrarile sommet-ului.
Participantii la Sommet-ul Francofoniei de la Bucuresti au adoptat ieri o declaratie comuna, dupa discutii aprinse, cu privire la situatia din Liban. Dezbaterile au fost generate de un amendament depus in ultima clipa de Liban si Egipt, care prevedea recunoasterea victimelor libaneze ale razboiului dintre Israel si Liban.
Amendamentul a starnit protestele Frantei si Canadei. Secretarul de stat al MAE Cristian Preda a declarat, intr-o conferinta de presa, ca grupurile de lucru au negociat toata noaptea forma finala a declaratiei. Fara niciun rezultat insa, pentru ca negocierile s-au prelungit si in sedinta cu usile inchise a sefilor de state si de guverne care a avut loc ieri-dimineata.
Premierul Canadei, Stephan Harper, a declarat ca tara sa nu a putut fi de acord cu acest amendament pentru ca victimele razboiului nu se pot recunoaste dupa nationalitate. Declaratia a fost adoptata fara amendamentul Libanului si Egiptului.
Interese de afaceri
Hariri a avut relatii stranse cu Nastase
Fostul premier libanez Rafik Hariri a intretinut, de-a lungul timpului, diferite legaturi cu Romania, in zona afacerilor si a politicii.
Un contract de 100 de milioane de dolari atribuit de Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), fara licitatie, companiei americane Harris i-a avut protagonisti pe premierul Romaniei si pe cel al Libanului, la vremea respectiva Adrian Nastase si Rafik Hariri.
Nastase s-a implicat direct in negocierile cu Departamentul de Comert SUA pentru achizitionarea unor echipamente pentru SNR si Telemobil. Miza afacerii a fost, pe de-o parte, experimentarea tehnologiei propuse de Telemobil, dar si utilizarea infrastructurii Zapp ca retea de telecomunicatii speciale, intretinuta din bani publici.
Rafik Hariri avea un interes dir