Dupa ce au dat impreuna Declaratia de la Miercurea Ciuc privind autonomia, liderii UDMR se dezic de celelalte formatiuni maghiare. Presedintele Marko Bela a declarat la Targu-Mures ca multi politicieni au incercat sa isi mai acumuleze capital electoral atacandu-l personal, in fata presei si a societatii civile, care insa au procedat mult mai intelept si mai ponderat.
"Autonomia teritoriala este si ramane un deziderat al UDMR, pe care dorim sa il obtinem pe cai legale, parlamentare. Oricum, actualul Parlament nu e capabil sa modifice Constitutia", a declarat Marko
"Pentru maghiari vrem, in plus, o asociere dintre consiliile locale din Tinutul Secuiesc, un statut special pentru limba maghiara care, alaturi de limba romana sa devina limba oficiala a locului", a mai spus acesta. In ciuda acestor declaratii, Marko s-a delimitat categoric de "gesturile simbolice" precum referendumul, propuse de catre formatiunile radicale maghiare.
"Noi nu participam si nu organizam referendumuri, care nu au nici o consecinta. Toata lumea stie ce gandesc secuii, nu avem nici un dubiu ca se vrea acest deziderat, dar nu prin referendumuri", a subliniat Marko Bela.
Acesta a mai dorit sa precizeze ca UDMR nu va negocia nimic cu organizatiile civice maghiare privind schimbarea statutului UDMR, in perspectiva congresului din primavara lui 2007. "Discutam, nu negociem. Le oferim posibilitatea sa vina la noi si sa isi spuna parerea in legatura cu functionarea si structura viitoare a UDMR", a mai afirmat presedintele UDMR. Dupa ce au dat impreuna Declaratia de la Miercurea Ciuc privind autonomia, liderii UDMR se dezic de celelalte formatiuni maghiare. Presedintele Marko Bela a declarat la Targu-Mures ca multi politicieni au incercat sa isi mai acumuleze capital electoral atacandu-l personal, in fata presei si a societatii civile, care insa au procedat mult mai intele