In anii din urma se intimpla la Braila un fenomen cultural ce va avea, in mod sigur, urmari spectaculoase. Braila isi cauta cu o anumita patima si chiar isi gaseste din plin radacini istorice si culturale. Cu alte cuvinte isi contureaza un soi de identitate culturala si istorica de care are absoluta nevoie ca merinde pentru anii ce vin. Din pacate, pentru ca nu isi gaseste prea bine identitatea economica - si ce bine ar fi fost ca aceasta sa existe si sa sustina legenda prosperitatii din sec. al XIX-lea si prima jumatate a sec. al XX-lea - Braila isi cauta identitatea acolo unde ea este adesea intreaga, neexplorata: in trecut.
Si, slava Domnului, are ce arata!
Multe si temeinice carti s-au publicat despre Braila in ultimii ani, dar in egala masura multe teme ramin in cautarea autorului... Fara indoiala exista la Braila mai mult ca in alte parti sau, ca sa nu ranim un orgoliu, la fel de mult ca in alte parti ale Romaniei, o mitologie locala confirmata. Pretutindeni, mai ales in zona centrala, dai de o puzderie de semne enigmatice cu miez istoric, cultural sau social. Aceasta geografie mitologica este purtatoare si generatoare de nebanuite si nevalorificate energii literare, istorice sau turistice.
Profesorul Ioan Munteanu, unul din cei mai avizati cunoscatori ai istoriei locale, a avut rabdarea sa bata cu pasul toate aceste locuri pe linga care o mie de insi trec zilnic, biciuiti pe dinauntru de griji, nepasatori la semnele timpului. Rodul acestei pasiuni pentru istoria Brailei este cartea cu titlul arhaizant "Stradele Brailei", aparuta la editura braileana Ex Libris.
Dupa ce a evocat cimpia din preajma intr-o carte de referinta, "Baragan - cimpia soarelui", dupa ce a evocat fluviul matrice in antologia "Cartea Dunarii", acum Ioan Munteanu ne ofera un veritabil baedeker despre istoria "Brailei care a fost". O carte singulara