şi fără nici un Dumnezeu. Este vorba despre inginerul Eugeniu Iordăchescu, un adevărat "patriarh al sistematizării" Bucureştilor, va povesti cum l-a cunoscut şi cum a colaborat cu directorul şi fără nici un Dumnezeu. Este vorba despre inginerul Eugeniu Iordăchescu, un adevărat "patriarh al sistematizării" Bucureştilor, va povesti cum l-a cunoscut şi cum a colaborat cu directorul de la Culte, I. D. Cumpănaşu, pe vremea demolării şi/sau translării unor monumente de cult seculare.
Ceauşescu dădea din mână şi toată armata din spate făcea acte
- Cum l-aţi cunoscut pe fostul şef al Cultelor I.D. Cumpănaşu şi cum aţi colaborat cu dânsul la salvarea bisericilor de la darâmare, de la distrugere?
- În perioada aceea, a demolărilor, a sitematizării, domnul Cumpănaşu era şef la Culte. Preşedinte se numea atunci. Or, pentru orice demolare era nevoie de avize de la diverse departamente. Ceauşescu nu făcea abuzuri. Mulţi ziceau că dădea din mână şi gata. Dădea din mână, dar toată armata aia care era în spate trebuia să facă acte. Deci, dacă e să-l condamne cineva pe el, pe mine sau pe dumneata, este greu. Uite aici decretul Consiliului de Stat din "81 pentru translarea imobilului din Bdul Republicii, translarea Bisericii Capra, de pe şoseaua Pantelimon, translarea Bisericii Adormirea Maicii Domnului, translarea Bisericii Sf. Ioan Nou. Ca să se ajungă la acest Consiliu de Stat trebuia să se facă, de către investitori, cum era cazul Primăriei Capitalei, care se ocupa de această sistematizare, să facă nişte forme, să aibă avize. şi în cazul de faţă, pentru că vorbim de biserici, trebuiau luate avize de la Departamentul Cultelor, unde preşedinte era domnul Cumpănaşu. La niciuna dintre bisericile care s-au propus de către Institutul Proiect Bucureşti, domnul Cumpănaşu nu a dat aviz negativ, adică să zică: "Nu, domnule, dărâmaţi-o şi nu o mutaţi". La t