de fiecare masă, fără a se ghiftui. Nu mănâncă pe fugă, în picioare sau în faţa televizorului. Beau multă apă, consumă des fructe şi legume şi rar dulciuri. Ironia este că francezii, de fiecare masă, fără a se ghiftui. Nu mănâncă pe fugă, în picioare sau în faţa televizorului. Beau multă apă, consumă des fructe şi legume şi rar dulciuri. Ironia este că francezii, care se laudă cu cele mai rafinate produse de cofetărie, rareori includ desertul în meniul de zi cu zi. Mesele se termină, de obicei, cu fructe, iaurt şi brânză. Dar, duminicile, în cadrul unor evenimente deosebite şi în timpul sărbătorilor, dulciurile îşi recâştigă locul binemeritat. Micile plăceri ale vieţii - fie sub forma unor trufe, fie a unor bomboane de ciocolată - nu sunt un păcat decât pentru cei care nu ştiu să le aprecieze. În plus, micile plăceri nu îngraşă - ele hrănesc spiritul şi fac parte din arta de a trăi. Eterna "joie de vivre"!
Trufe cu caise uscate
Pentru circa 36 de bucăţi
Ingrediente: 450 g ciocolată cu lapte (70 la sută cacao), 170 ml lapte, 1 lingură lichior de caise, 12 caise uscate, 200 g praf de cacao.
Mod de preparare: Se pune ciocolata într-un vas termorezistent, care se aşază apoi într-o cratiţă cu apă care fierbe. Se amestecă încontinuu, până se topeşte. Se încălzeşte laptele separat şi, când începe să fiarbă, se toarnă peste ciocolata topită şi se amestecă până se formează o cremă moale. Se ia de pe foc. Se adaugă treptat caisele tăiate în felii subţiri, amestecând încontinuu. Se lasă compoziţia să se răcească, dar nu complet. În acest timp, ea începe să se întărească şi să se transforme într-o pastă maleabilă. Înainte de a se răci complet, se modelează din această pastă trufe (mingiuţe). Se cerne cacaua pe o farfurie. După ce s-au răcit, se dau trufele prin cacao până se acoperă complet.
Notă: Pentru un plus de savoare, se pot înmuia t