Hepatitele virale cronice omoara 30 de romani la fiecare milion de locuitori. Conform unei statistici realizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, Romania ocupa primul loc in lume, ca mortalitate cauzata de hepatitele virale cronice, ''inregistrand aproximativ 30 de morti per milion de locuitori, in conditiile in care media globala este de 2,4 decese la un milion de locuitori''.
Prof. dr. Mihai Voiculescu, de la Centrul de Medicina Interna al Institutului Clinic Fundeni, este de parere ca ''greselile din anii ’70-’80 privind prevenirea bolilor infectioase cu tropism hepatic se rasfrang acum asupra populatiei. Date epidemiologice recente atrag atentia ca prevalenta si incidenta bolilor hepatice, nu numai in Romania, sunt in crestere''.
Acesta spune ca intre 8 si 12% din populatie este infectata cu virus hepatitic C si intre 4 si 6% din populatie cu virus hepatitic B, in conditiile in care virusul hepatitic B este unul dintre cele mai oncogene virusuri, ''unul din trei bolnavi infectati ajungand sa dezvolte cancer hepatic''.
De asemenea, prof. dr. Voiculescu sustine faptul ca, daca in alte tari infectarea cu virusurile hepatitice se face din cauza injectarii de droguri intravenos si a partenerilor sexuali multipli, ''in Romania, bolnavii nu trebuie condamnati, deoarece infectarea lor s-a produs fara stirea lor, din cauza conditiilor de igiena mizere din spitalele romanesti inainte de 1989''.
La randul sau, prof. dr. Alexandru Oproiu, de la Spitalul Militar de Urgenta ''Ionescu Agrippa'', afirma ca ''in tara noastra, costul pe an, pentru un pacient cu hepatita virala C, este de 700-720 milioane lei vechi, datorita sustinerii companiilor producatoare de interferon pegylat.
In plus, companiile farmaceutice acopera si costurile legate de monitorizarea pacientilor, in timpul si dupa incheierea tratamentului, aceste costuri fiind deloc de