Foto
La fiecare sfârşit de lună septembrie, Sângeorgiu de Mureş este gazda unui festival de artă culinară, denumit sugestiv Festivalul Gospodinelor. Sarmale tradiţionale sau cu păsat, gulaşuri, murături, prăjituri de casă, toată gama mâncărurilor făcută după reţetele bunicilor noştri au putut fi degustate până la saturaţie de cei prezenţi sâmbătă în Sângeorgiu de Mureş.
Gulaşul s-a făcut cel mai repede şi în scurt timp ceaunele s-au golit. Public, oficiali şi ziarişti s-au lins pe buze după delicatesele degustate, doar preşedintele CJ, Lokodi Edita, pofticioasă la sarmale cu păsat a avut de aşteptat ceva mai mult.
Gospodinele s-au mai întrecut şi în murături. Castraveţi în sare, ardei cu varză, gogoşari în oţet, zacuscă cu fasole, ciuperci sau fasole, gogonele, ardei pişcoşi au fost arătate publicului de orgolioasele gospodine. Câştigătoare a fost Felicia Stuparu, din Morăreni. Festivalul a fost "condimentat" prin prezenţa unor ansambluri artistice populare şi a interpreţilor populari amatori din zona Mureş.
Idee elveţiană
Dar acest festival are o ciudăţenie. Deşi reprezintă tradiţia noastră, a românilor şi maghiarilor de aici, nu a fost ideea noastră, ci a unui grup de elveţieni, ajunşi în 1997 la Sângeorgiu de Mureş, cu interese economice. "În 1997, un coleg a venit în România şi a vândut o instalaţie pentru producerea brânzei. Apoi a revenit în Elveţia şi ne-a arătat fotografii cu imagini din satul românesc. Am ajuns la concluzia că ţăranii de aici trebuie ajutaţi, aşa am am început prima acţiune, aceea de a livra localnicilor primele maşini agricole. După un an am constatat că, pentru acest program ca să fie funcţional, trebuie să realizăm o asociaţie cu toate temele importante cu privire la agricultură, mai ales în zona fermelor mici, familiale care întâmpină dificultăţi în funcţionare. După 6-7 luni am constatat că ţăranii au o