E in Sardinia, are locuitori veseli si decenti, e fru-mos, linistit, romantic chiar. Numai ca... romanii rad de el. Indiciu: este vorba despre un cuvant des folosit in frumoasa noastra limba stramoseasca. Po-vestea unui oras ce nu are nici o legatura cu celebra "Poveste a povestilor" a lui Creanga. E in Sardinia. Are locuitori veseli si decenti. E frumos, linistit, romantic chiar. In 238 i.Hr. portul localitatii a devenit un fel de "kilometrul 0" al Sardiniei. Daca pe continent toate drumurile duceau la Roma, in insula toate drumurile duceau la⦠Ei, aici e aici. Se numeste Pula. Asta e.
Nu invocati obscenitatea, nu va oripilati. Nu este vorba despre cuvantul cu variate semnificatii, des uzitat in frumoasa noastra limba stramoseasca si, totodata, des sanctionat de catre societate.
Pana nu demult, romanii cunosteau doar localitatea Pula din Croatia, vizitata in 2003 si de Ion Iliescu (care a admirat acolo fosta resedinta a lui Iosif Bros Tito). Plus un sat cu acelasi nume in Ungaria, si moneda din Botswana tot⦠cu acelasi nume. Iata ca, de curand, romanii au inceput sa viziteze si localitatea⦠iar cu acelasi nume, din Italia.
BIENVENUTI A⦠In volumul sau de amintiri, "Pisica rupta", Mircea Daneliuc povesteste o intamplare de la un festival de film desfasurat inainte de 1989 in fosta Iugoslavie, in localitatea numita Pula. Oaspetii romani, dintre care inevitabil facea parte si un stab reprezentand PCR, au fost intampinati de comitetul de primire cu traditionala urare "Dobro dosli u nasa Pula!". Nu mai traducem, caci o sa intelegeti din raspunsul activistului de partid, care a exclamat ofuscat: "Ba sa poftiti voi intr-a noastra!".
Din cauza pudorii exagerate, localitatea din actuala Croatie a fost multa vreme cunoscuta in Romania drept Pola, numele dat de italieni, care au pus stapanire pe Pula (o data cu toata Istria) in 1918 s