Luna recent incheiata a confirmat din plin atractivitatea pietei sibiene la termen, atat prin prisma volumului de transfer, cat si prin cea a valorii echivalente in lei.
Evolutia cotatiilor derivatelor tranzactionate la Sibiu a evidentiat faptul ca strategiile investitionale, fie ca a fost vorba de speculatie, arbitraj sau hedging, au adus profit. "Analizand preturile, observam ca in ciuda faptului ca volatilitatea nu a fost excesiva, ele au permis realizarea de speculatii, observa Mirabela Coos, broker la SSIF Broker Cluj. Dupa trendul ascendent din august pe care s-au aflat derivatele SIF, nivelurile de pret de la inceputul si sfarsitul lunii trecute au indicat o perioada propice pentru cumparatori".
Unul dintre momentele semnificative ale lunii trecute l-a reprezentat recordul realizat de derivatele pe SIF 2, peste 10.000 de contracte intr-o singura sesiune.
In ceea ce priveste strategiile investitionale, "debutul lunii a fost prielnic inchiderii anticipate a operatiunilor de arbitraj, existand o perioada destul de indelungata in care preturile spot si futures s-au apropiat considerabil, a explicat Coos. De asemenea, am asistat la desfasurarea de roll-over-uri (mutarea pozitiilor de la o scadenta la alta), ceea ce a dus la o lichiditate ridicata pentru contractele la scadenta decembrie".
Volumul de transfer putea fi si mai mare, dar in ultima perioada s-a simtit lipsa din piata a derivatelor pe TLV, suspendate in vederea operarii majorarii de capital social. Revenirea lor la tranzactionare a readus arbitrajorii, care au avut posibilitatea de a obtine randamente anualizate fara risc. "Randamentele pe arbitraj au fost situate la circa 45%, pentru scadenta martie, respectiv 27% pentru decembrie, situandu-se cu mult peste dobanda bancara, a precizat brokerul clujean. Ele pot reprezenta o alternativa deosebita pentru investitorii care prefera pl