DRAGA OLTEANU MATEI Ce sarac ar fi fost filmul romanesc fara eaâ¦
Inainte de a-i lua un interviu Doamnei filmului romanesc, Draga Olteanu Matei, ar fi bine sa va faceti lectiile din timp, sa va documentati si sa abordati lucrurile cu profesionalism. Altfel...
Jurnalul National: De ce "generatia de aur"? Draga Olteanu Matei: "Generatia de aur" nu inseamna nici "generatie de arama, de bronz sau de argint", cum ar fi putut sa fie in realitate, adica valoroasa si... nu tocmai, dar nici de platina sau de diamant... "plutoniu, strontiu si... galgotiu", cum spunea un foarte spiritual si talentat coleg dintr-o generatie mai tanara. Ni s-a spus "de aur" pentru ca in seria noastra de absolventi toti au fost talentati, toti au fost apreciati de marile personalitati ale teatrului si criticii romanesti, toti au mers la sufletul publicului, foarte pretentios la vremea aceea, care i-a acceptat, i-a iubit si i-a situat in primele randuri ale actorimii romanesti.
"Generatii de aur" sunt toate, pentru ca romanii sunt un neam de oameni talentati, dotati cu multiple calitati, dar foarte diferiti unii de altii. Artistul roman are o personalitate speciala si specifica, incat, desi suntem un popor muzical, noi nu excelam prin "cor". Personalitatea artistica a fiecaruia cere sa se exprime separat.
Despre noi nu se poate spune ca despre vecinii nostri rasariteni: "unde sunt trei rusi e un cor", si cel mai bun exemplu pe care pot sa-l dau este ca inainte de 1989 solistii de muzica populara, obligati sa cante in cor la televiziune - pentru a li se estompa personalitatea - , nu reuseau sa se armonizeze cu nici un chip, pentru ca fiecare avea stilul sau, caracteristicile sale vocale, corespunzatoare temperamentului, simtirii si modului de a se exprima, specifice tinutului din care provenea.
Generatia noastra a avut o paleta dotata cu toate culorile si nuantele cu