Romania este inca o tara traditionalista din punctul de vedere al spiritului de proprietate. In timp ce majoritatea americanilor cu venituri medii prefera chiriile pentru flexibilitatea pe care o ofera, mai ales ca isi schimba locuinta la intervale scurte de timp, romanii inca de tineri au in topul prioritatilor achizitia unei case.
Sunt putini insa cei care isi permit sa plateasca cash, iar in acest caz contractarea unui credit devine solutia pe care o adopta majoritatea persoanelor pentru a avea o locuinta. "Decat sa platim chirie, mai bine platim un imprumut", spun de obicei romanii interesati de o locuinta.
"Daca ne referim la romani, acestia prefera sa devina proprietari, astfel se explica si inclinarea spre a face un credit. Cumpararea unei proprietati este mai avantajoasa decat inchirierea. Chiria, la sfarsitul contractului, nu-ti aduce nimic, ci doar reprezinta o cheltuiala facuta", spune Robert Teodorescu, directorul departamentului de vanzari rezidentiale al Regatta.
"Cei care utilizeaza creditul imobiliar au posibilitatea achizitionarii unui apartament chiar si atunci cand nu dispun de bani cash, precum si dobandirea dreptului de proprietate", spune Karina Kraft, PR al agentiei imobiliare Neocasa.
Integrarea in Uniunea Europeana ar putea aduce avantaje noi pentru cei care contracteaza un credit. "In UE exista posibilitatea finantarii de peste 100% a imobilului si nu se mai solicita existenta avansului", adauga Karina Kraft.
Aceste avantaje determina cresterea cererii de credite ipotecare de la luna la luna, tot mai multi romani preferand sa faca un efort in plus pentru a avea propria locuinta.
"In prezent acordam credite ipotecare in valoare de 9 milioane de euro pe luna, iar volumul de credite acordate creste in medie cu cel putin un milion de euro pe luna", spune Alin Merer, marketing manager la Volksbank. Acest lu