Aglomerari de obiecte religioase, de stiluri diferite, "Hristos a Inviat!" cu beculete multicolore pe fatade-le bisericilor, carpete si covoare sau prosoape cu motive biblice. Am gasit kitsch in bisericile de cartier, dar si pe masa unui consilier de la Patriarhie. In cartier, flori de plastic, cruciulite colorate, icoane cu beculete. La Patriarhie, o vaza cu un sfant. Clericii spun ca figura lui Iisus pe diverse obiecte creeaza o stare sufleteasca pozitiva, dar sunt de parere ca n-ar trebui sa o atarnam la sireturi.
Intr-o casa din satul George Cosbuc, Bistrita-Nasaud, am intalnit o taranca laudandu-si covorul persan cu "Cina cea de taina", atarnat pe perete: "Nu-i asa, domâ primar, ca ceva mai frumos n-ati mai vazut?". Frumoase par unora si vazele cu chipul lui Iisus, brelocu-rile-icoane, cruciulitele fosforescente. Bisericile de lemn, in stil maramuresean, din Bucuresti. Florile de plastic prafuite de la icoane, in locul celor proaspete si placut mirositoare. Bisericile pe care, noaptea, beculete aprinse scriu "La multi ani" sau "Hristos a inviat", dupa caz. Ingramadirea de icoane de hartie, lemn, plastic la peretele dinspre est. Aranjamentele halucinante care transforma rugaciunea in urmarire curioasa a culorilor si figurilor schimbatoare, cand nu te mai gandesti la Dumnezeu, ci la maiestria chinezului care a inventat icoana cu doua fete.
PRACTIC VS SPIRITUAL. Preotul profesor doctor Florin Serbanescu, consilier patriarhal in sectorul "Patrimoniul cultural national bisericesc", admite ca "problema kitschului in arta bisericeasca este una de actualitate". In opinia lui, cauza e oferta mare de pe piata. Cei care vand obiecte facute de ei sau aduse din Grecia, Rusia sau China au totusi nevoie de autorizatii de la Episcopii. "In vechime, icoanele pe sticla, care ar putea parea kitsch, au aparut ca raspuns la dorinta credinciosilor, mai ales a celor