Guvernul blocheaza de doi ani intrarea in vigoare a legii asigurarilor private de sanatate pentru ca evita sa adopte normele metodologice in care sa stabileasca pachetul minim de servicii de care va avea parte fiecare roman din momentul aplicarii legii. Din acel moment, cetateanul va trebui sa scoata bani din buzunar pentru a plati sanatatea.
In ciuda faptului ca sunt incadrate la asigurari generale sau de viata, pe piata au aparut mai multe produse de tipul asigurarilor private de sanatate. Mai multe companii din domeniu au simtit potentialul pietei si au lansat astfel de produse, chiar daca in prezent deducerile promise in lege celor care isi fac astfel de asigurari nu sunt operabile.
Mai mult, in situatia in care o companie ofera ca bonus salarial o asigurare privata de sanatate, beneficiaza de o deducere de maximum 200 de euro pentru fiecare salariat.
In schimb, salariatul are de platit un impozit pe venit mai mare pentru ca, potrivit Codului Fiscal, orice asigurare este considerata stimulent financiar si se adauga la baza de impozitare.
Acesta este unul dintre motivele pentru care dezvoltarea acestei piete este franata.
Masura a fost luata de Ministerul Finantelor, care a vrut sa stopeze un fenomen ce ducea la evitarea platii unor impo-zite. Concret, o serie de companii ofereau salariatilor asigurari de viata cu acumulare (tip unit linked) si treceau in buzunarele angajatilor bani care erau liberi de impozite si contributii la diferite fonduri.
Problema este ca Fiscul a hotarat sa impoziteze aceste beneficii indiferent de tipul de asigurare. Astfel s-a ajuns in situatia actuala, cand impozitul pe venit este majorat si in cazul beneficiarilor de polite de asigurare de sanatate care nu pot transforma polita in bani, ci isi asigura riscul de imbolnavire si spitalizare.
Speranta moare