Cateva zeci de familii din zonele cu risc de inundatii din Banat au plecat la munca in strainatate si cu banii stransi acolo isi ajuta rudele afectate de inundatiile de anul trecut. Multe dintre aceste familii au ramas fara agoniseala de o viata, in urma potopului din primavara lui 2005.
O parte dintre sinistrati locuiesc si acum in anexele care nu s-au daramat o data cu venirea apelor si asteapta sa fie ajutati, in timp ce altii au case noi, construite de Guvern.
Primarul comunei Uivar, Pavel Vajda, spune ca au plecat spre un trai mai bun circa 25 de familii din satele Ionel si Uivar, majoritatea luand cu ei si copiii. "Se intorc de 2-3 ori pe an din Spania si Italia. In unele situatii, copiii au ramas in grija bunicilor", a precizat Vajda, al carui fiu este plecat si el la munca in vestul Europei.
Vajda spune ca familiile au inceput sa plece in urma cu 7-8 ani, dar ca inundatiile de anul trecut le-au mai schimbat planurile, ei fiind nevoiti sa le ajute mai mult pe rudele ramase acasa, in general persoane in varsta. Din banii trimisi acasa, cei mai multi isi refac locuintele. Unii au beneficiat de casele construite prin Agentia Nationala a Locuintelor, dar vor sa si-o extinda.
Altii, care nu au primit nici un ajutor de la stat, incearca sa isi reconsolideze locuinta. De altfel, sinistratii care au plecat in strainatate sau au membri ai familiei acolo, au fost exclusi de la posibilitatea de a primi ajutor banesc din fondurile stranse in urma donatiilor de anul trecut.
Nu mai asteapta ajutor de la stat
Prefectura Timis a decis sa foloseasca cele 12,5 miliarde de lei care exista in cont pentru a consolida o parte din casele care au fost afectate de potopul din aprilie 2005. Cum autoritatile din Timis nu au primit un raspuns de la centru ca vor mai veni bani in judet, au decis sa demareze ceea ce anuntase