Cererea puternica de locuinte din ultimii ani i-a determinat pe investitorii de pe piata imobiliara sa anunte tot mai multe proiecte de apartamente. Astfel, in urmatorii patru ani urmeaza sa fie livrate peste 10.000 de apartamente, valoare care se situeaza sub cererea anuala estimata la circa 30.000 de unitati.
Numai anul viitor urmeaza sa fie livrate pe piata cel putin 2.800 de apartamente, potrivit noilor proiecte anuntate. Spre comparatie, inainte de '89 erau livrate anual circa 27.000 de unitati locative pe piata Capitalei, in timp ce la nivelul intregii tari se construiau circa 120.000 de unitati, potrivit datelor furnizate de Patronatul Societatilor din Constructii.
Oferta de spatii rezidentiale din Bucuresti a crescut intr-un ritm accelerat in ultimii ani, iar oferta livrata pe piata in 2005, circa 2.000 de apartamente, nu a fost suficienta pentru acoperirea cererii in crestere, potrivit companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis. Potrivit Institutului National de Statistica, la sfarsitul primului trimestru din 2006 stocul total de unitati locative din Bucuresti era de aproximativ 785.000 locuinte, din care numai 2,9% reprezentate de proprietati apartinand statului.
Segmentul rezidential este in prezent unul dintre cele mai bine dezvoltate ale pietei imobiliare locale, proiectele anuntate pentru acest an fiind de ordinul sutelor de milioane de euro. Insa, pana in prezent, niciunul dintre proiectele anuntate nu a fost finalizat. Majoritatea proiectelor se afla doar pe planseta, in timp ce o mica parte, precum Central Park sau Planorama Colentina, se afla in constructie.
Daca in urma cu cativa ani erau anuntate doar proiecte de lux, adresate persoanelor cu venituri mari, anul acesta proiectele de blocuri au fost destinate cu precadere clasei medii. Tendinta inregistrata anul acesta pe piata a fost de concentrare a cererii catre