Una dintre provocarile managementului romanesc este sa se invete cu o cultura diferita de business, cea occidentala, este de parere Emoke Kemenes, director de resurse umane al Microsoft South East Europe.
"Cultura capitalistade management si de leadership este foarte diferita de ceea se intampla in acest moment in Romania. Pentru a fi jucatori egali pe piata globala, managerii romani trebuie sa se mai perfectioneze", precizeaza Kemenes.
Este de parere ca stadiul de dezvoltare al economiei dintr-o tara la un anumit moment dat are un impact foarte mare asupra pietei fortei de munca. In Romania, de exemplu, care este o economie relativ tanara, angajatii au mult mai multe oportunitati prin intrarea multinationalelor pe piata, care creeaza in continuare o oferta complexa de joburi.
"Daca ne uitam la Polonia sau Ungaria, faza aceasta de tranzitie a durat cam 10 ani. In Romania, ea nu a fost insa depasita, iar acest fapt a condus la crearea unei atitudini destul de oportuniste din partea celor care sunt in cautarea unui loc de munca. Angajatii sunt in avantaj in acest moment pe piata".
In ceea ce priveste industria IT-ului, cel mai greu de gasit sunt managerii de top, explica Emoke Kemenes.
"Pentru cea mai mare parte a pozitiilor, facem recruitment in-house, de foarte putine ori colaboram cu firme externe de recrutare sau de headhunting. O dificultate mai sporita experimentam cand trebuie sa selectam potentiali leaderi. Cum conditiile si cerintele, mai ales acelea care tin de factor uman si de personalitate, devin sofisticate, e mai greu sa gasim candidatul potrivit", spune ea.
In Microsoft se aloca, in medie, aproximativ 4.000 de euro anual pe angajat doar pentru trainingurile formale, suma care variaza in functie de departament si de pozitia ocupata. In ceea ce priveste partea de compensatii si beneficii, Kemenes afirma ca Microsoft