"Vom fi niste europeni extraordinari".
- Romania si Bulgaria urmeaza sa intre in Ue, la 1 ianuarie 2007, dar cu anumite conditii. Plata fondurilor ar putea fi, de pilda, limitata, in cazul in care banii Uniunii Europene nu vor fi repartizati reglementar. Este vorba despre un parteneriat de clasa a doua?
- In 2005, noi am semnat un acord de aderare, care nu prevede restrictii. Exista clauze de salvgardare ce pot fi activate, in cazul cand nu respectam angajamentele. Nu vad de ce ar mai exista si alte restrictii. Ca sa fiu limpede: raportul despre Romania prezentat de Comisia Europeana in mai anul acesta a fost mai bun decat cel al altor tari care au devenit membre ale Ue in 2004.
- In Ue muncesc deja 2.000.000 de romani. Vechile state membre ale Ue se tem in 2007 de un nou val de imigranti si vor sa blocheze accesul pe piata muncii. Vi se pare un lucru indreptatit?
- Eu cred ca nu vor mai fi prea multi romani care sa vrea sa munceasca in strainatate. Economia noastra se dezvolta rapid - in primele 6 luni din 2006, cu 7,4% - si este suficient de dinamica pentru a absorbi forta de munca existenta. In cateva branse, aceasta este chiar deficitara. In sectorul constructiilor, lefurile au inceput, deja, sa creasca, pentru ca intreprinderile vor sa-si pastreze muncitorii. In plus, majoritatea romanilor care lucreaza in Italia sau Germania muncesc acolo unde nu doresc s-o faca autohtonii.
- Romania are o frontiera de 2000 km, cu Ucraina, Republica Moldova si Serbia. Sunteti capabili sa o securizati?
- La noi sunt mai putine droguri si mai putini imigranti decat in vechile tari membre ale Ue. Si am incheiat cu Eads un contract extrem de costisitor pentru securizarea frontierelor. Nu suntem mai putin capabili decat celelalte state europene sa ne aparam granita cu Ue.
- La ce foloseste securizarea tehnica daca functionarii corupti