1956 Cu ei am crescut. Ei ne-au invatat dragostea pentru teatru, pentru film. Acum a venit vremea sa le multumim. 1956
Cu ei am crescut. Ei ne-au invatat dragostea pentru teatru, pentru film. Acum a venit vremea sa le multumim.
Anul 1956. Inceput de vara. 1956, ca un vin bun ce l-ai sorbit toata viata din cupa Thaliei. Patetic? Sau 1956, anul revolutiei de la Budapesta... Si se spune ca atunci cand armele suna, muzele trebuie sa taca. Dar multe se spun si putine sunt adevarate... Aproape incheiata in 1952, reformei invatamantului inceputa cu cativa ani inainte ii mai ramasesera in program doar institutiile cu profil artistic. Primul care avea sa-i cada victima era Institutul de Cinematografie, cu sediul undeva pe Stefan cel Mare.
"Cu toate lucrurile facute in pripa si cu nepasarea caracteristica sistemului acela, totusi contopirea Cinematografiei cu Institutul de Teatru a fost pana la urma o decizie nimerita. Dupa parerea mea se dublau inutil si in cazul Cinematografiei existau multe neconcordante cu Teatrul in privinta programei si sistemului de predare a acelorasi materii. In plus, clasele nu erau nici foarte bine sustinute din punct de vedere al calitatii profesorilor", sustine insa doamna profesor Silvia Cucu, ea insasi "victima" a acestor schimbari. "N-as spune chiar victima", tine sa ma corecteze. "In fond, la Institutul din Timisoara, pana sa se desfiinteze, am predat doar doi ani. Apoi alti doi la Cluj, iar cand si aceasta institutie s-a contopit cu Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti am venit si eu cu bucurie. Si nu pentru alti doi ani, ci pentru urmatorii 45 pana la pensie", adauga domnia sa.
SE CERN VALORILE. Promotia de Aur... E firesc pana la urma. In fond, veniti din toate colturile tarii, aici, la clasa Aurei Buzescu sau a profesorului Baltateanu, s-au adunat cei mai buni dintre cei buni. E doar