Anul 2003 trebuia sa fie primul din noua istorie a localitatii Band, ca oras. Acest statut a fost refuzat insa de cei care conduc destinele localitatii, pentru ca Bandul nu avea creata infrastructura necesara si, in plus, agricultura, fiind activitatea de baza a locuitorilor, s-ar fi pierdut o serie de avantaje pe care le ofereau programele destinate acestui domeniu.
La trei ani de atunci s-a dovedit ca alegerea a fost inspirata. "Nu poti deveni oras, daca nu ai o retea de drumuri asfaltate, apa si canalizare. Un oras trebuie sa ofere conditii de viata la alte standarde decat o comuna. Si, in plus, trebuie create toate conditiile prin care sa atragi investitorii la tine acasa.
Acum trei ani credeam ca luam decizia corecta, acum suntem convinsi ca am facut bine. Intre timp am realizat repararea majoritatii drumurilor, am introdus in mare parte a comunei reteaua de apa, vom incepe lucrul la reteaua de canalizare si la bransarea localnicilor la aceste facilitati.
Putem spune ca suntem abia la inceputul modernizarii comunei", ne-a spus Bartha Domokos, viceprimarul comunei.
Romii s-au declarat romani sau maghiari
L-am gasit pe viceprimar dimineata devreme la sediul primariei. Desi era in concediu, prezenta lui a fost solicitata din cauza problemelor care in Band sunt parca mai multe decat in alta parte. De fapt, nu am mai vazut atat de multa lume adunata la sediul primariei.
Conform Registrului Agricol, pentru rechizitele elevilor proveniti din familii sarace sau cu venituri modeste trebuie eliberata o adeverinta pe baza careia acestea se pot obtine. "80 la suta din copiii Bandului se incadreaza in aceasta categorie, majoritatea dintre ei provenind din familii de etnie roma. Oficial, sunt 1.200 de romi in comuna, insa numarul lor trece de 1.600.
Diferenta este data de cei care, la ultimul recensamant, s-au d