Niciodata, din 1990 incoace, Ministerul Culturii nu s-a batut atat de acerb pentru recuperarea unui monument istoric, cum se intampla de vreo doi ani incoace. Monumentul care a sensibilizat grija obsesiva a MCC este Sala Palatului.
E adevarat, in Romania exista sute, mii de monumente care zac in uitare si in paragina. Dar trebuia inceput de undeva... Ei bine, s-a inceput cu o sala de spectacole care produce anual profituri de miliarde.
Cei 125 de angajati ai Sucursalei „Sala Palatului“ a RA-APPS sunt ingrijorati. Institutia urmeaza sa se desfiinteze, in urma Hotararii Guvernului privind infiintarea Centrului Cultural „Sala Palatului“. Iar personalul - culmea neomeniei si sfidarii Codului Muncii! - urmeaza sa dea examen pentru a-si castiga locurile de munca pe care le-a ocupat pana acum.
Dar nu pentru aceleasi salarii, ci pentru unele injumatatite. MCC nu se dezice nici de data asta.
Pixul dureros al domnului director
Intrebat de o ziarista de ce refuza directorul Salii Palatului sa semneze contracte cu organizatorii de spectacole, ministrul culturii si cultelor a raspuns cu subtilitate: „Poate ca-l doare pixul“. Ioan Chesoiu a fost prima persoana pe care am abordat-o in legatura cu situatia delicata a institutiei pe care inca o conduce.
Am aflat ca este membru al Partidului Liberal (ca si Adrian Iorgulescu) si asa mi-am explicat maniera excesiv de „liberala“ prin care m-a poftit, furios si aratandu-mi usa, la... Ministerul Culturii. A adaugat, totusi, in timp ce ma impingea politicos afara din birou, ca nu are nimic de declarat si ca oricum el va parasi institutia.
Am inteles, astfel, de ce pe Ioan Chesoiu il doare... ceea ce zicea ministrul culturii ca-l doare.
De la generator de profit la consumator de subventii
Dar sa reluam, pe scurt, faptele. Pe 28 august, prin hotarare g