Crescatorii de animale pentru lapte pot cumpara instalatii de muls si racire a laptelui noi, indiferent de provenienta acestora, cu finantare de la bugetul de stat. Actul normativ care reglementeaza lucrul acesta este HG nr. 1288/2006, privind modificarea HG nr. 785/2005. Suma totala alocata la nivel national este de 150 milioane de lei (1.500 miliarde de lei vechi), din care judetului Braila i-au fost directionate 802.951 lei (8,03 miliarde de lei vechi). Valoarea subventiei este de 60% din pretul de achizitie a utilajului, inclusiv TVA.
Cine si in ce conditii poate primi subventie
Beneficiarii programului sint: asociatiile locale ale crescatorilor de animale, constituite juridic, pe specii, cu reprezentare judeteana, si crescatorii persoane fizice care detin in exploatare animale pentru lapte si figureaza in Registrul Agricol.
Producatorii persoane fizice trebuie sa faca dovada ca detin minim
3 capete vaci de lapte ori 15 capete ovine sau caprine si minim 2
ha teren agricol. Ei trebuie sa mai prezinte contractul incheiat cu
furnizorul de instalatii si sa faca dovada existentei cotei de 40%
contributia proprie. Nu pot obtine finantare fermierii care deruleaza
in prezent un contract similar cu finantare externa, cei care
inregistreaza datorii catre bugetul de stat sau bugetele locale.
Conform actului normativ, producatorii persoane fizice pot achizitiona grupuri individuale de muls, generatoare de curent electric cu putere pina la 5 KW, motocositoare si tocatori pentru furaje. Proprietarii persoane fizice care detin minim 12 vaci de lapte pot achizitiona si tancuri de racire cu o capacitate de 500 - 2.000 litri. Asociatiile pot achizitiona tancuri de racire a laptelui cu capacitati cuprinse intre 1.000 si 5.000 litri, standuri de muls