A fost, pe rand, inginer, ofiter in armata romana, om politic, iar acum s-a dedicat istoriei. La ceas aniversar, Alex Mihai Stoenescu marturiseste ca singurul lucru pe care si-l mai doreste este sa lase romanilor o opera substantiala atat de istorie, cat si de literatura."Anul acesta a fost la foc continuu" A fost, pe rand, inginer, ofiter in armata romana, om politic, iar acum s-a dedicat istoriei. La ceas aniversar, Alex Mihai Stoenescu marturiseste ca singurul lucru pe care si-l mai doreste este sa lase romanilor o opera substantiala atat de istorie, cat si de literatura.
"Daca fac un bilant si trag linie, anul care tocmai se incheie in viata mea a fost la foc continuu, cu o implinire profesionala deosebita. Ma refer la incheierea Tratatului de istorie «Istoria loviturilor de stat in Romania» in cinci volume, la Editura Rao. Acum am publicat ultimul volum. Pregatirea, documentarea la aceasta lucrare a inceput in anul 1997, iar scrierea volumelor a inceput in anul 2000. Am intampinat destule greutati pe parcursul acestei pregatiri. In primul rand, accesul la documente recente legate de evenimentele din decembrie â89 si, in al doilea rand, lipsa de caracter a unor personalitati implicate in evenimente, care, dupa ce mi-au dat interviuri si declaratii privind aceste evenimente, le-au negat. Unele nu au mai putut fi publicate, altele da. Majoritatea nu au mai putut fi publicate. Consider ca aceasta lucrare este cea mai mare satisfactie profesionala pe care am avut-o pana in acest moment.
A mai existat un moment extraordinar de important pentru mine, anul 1994, cand a aparut romanul «Patimile Sfantului Tommaso DâAquino», la editura Humanitas. In momentul de fata, cel mai important proiect in care sunt implicat este centrul de istorie a romanilor «Constantin C. Giurascu», primul institut de istorie privat din Romania. Este vorba despre un inst