Un comunicat de presa al bancii centrale arata ca procesul de crestere a creditului neguvernamental a continuat si in august, valoarea acestuia fiind cu 3,5% mai mare decat cea din iulie si cu 56,9% comparativ cu luna similara a anului trecut.
Principala cauza a acestei evolutii, o prezinta cresterea continua a consumului, care s-a reflectat si in adancirea constanta a deficitelor comercial si de cont. Astfel, cele mai mari cresteri au fost inregistrate in cazul creditelor acordate populatiei, 126% pentru imprumuturile in lei si 49,7% pentru cele in valuta.
Romanii s-au imprumutat cel mai mult in lei, cresterea fiind de 104,9% mai mare, in timp ce componenta in valuta s-a majorat cu 23,5%.
In schimb, in ciuda cresterii dobanzilor la depozitele atrase de banci, la finele lui august, economiile populatiei au crescut cu numai 17,9% (11,2% in termeni reali) comparativ cu august 2005. Fata de iulie, populatia a economisit mai mult cu 0,6%, totalul depozitelor ajungand pana la 18.714 lei. In acelasi timp depozitele in lei ale persoanelor juridice s-au majorat cu 3,9%, pana la 20.706 milioane lei, in timp ce depunerile in valuta ale rezidentilor, persoane fizice si juridice, exprimate in lei, au crescut cu 2,4%, pana la nivelul de 29.111 milioane lei.
Aceasta evolutie ar putea avea drept efect o inasprire a politicii monetare a BNR, care ar putea decide in urmatoarele trei luni o noua majorare a rezervelor minime obligatorii (RMO) ale bancilor. Acestea sunt considerate deja de banci ca fiind prea mari, RMO la lei situandu-se la 20% iar RMO la valuta la 40%. Zilele trecute, oficiali ai BNR au declarat ca relaxarea conditiilor de creditare se va relaxa doar daca vor scadea presiunile inflationiste dar si deficitul de cont curent. Se are in vedere pericolul pe care l-ar putea crea intrarea in sistem a fondurilor suplimentare care ar fi eliberate prin di