Uniunea a gresit atunci cand a afirmat ca sunt intrunite conditiile pentru aderare. Romania nu a inregistrat suficiente progrese pe calea reformelor, iar elitei politice romanesti nu-i pasa daca tara va pierde din fondurile promise de UE. In plus, exista pericolul ca banii primiti sa fie folositi pentru a alimenta coruptia "la o scara de neimaginat".
Aprecierile apartin cunoscutului politolog britanic Tom Gallagher si au fost publicate, ieri, in Financial Times, sub titul "Europa isi deschide portile unei Romanii care nu a realizat reforme".
Elitei politice romanesti nu-i pasa
Vinovati de aceasta situatie sunt in principal politicienii romani, despre care analistul britanic spune ca sunt, in mare parte, oameni de afaceri fost comunisti.
Pe 26 septembrie, s-a decis sa se ofere Romaniei statutul de membru al UE, incepand cu ianuarie anul viitor, in speranta ca restantele vor fi rezolvate pana la primavara. "Dar va fi oare elita romaneasca, formata in special din oameni de afaceri fost comunisti, impresionata de amenintarea cu excluderea tarii de la unele politici, in caz de esec? Ma indoiesc", comenteaza politologul britanic. El precizeaza ca aceasta elita si-a aratat indrazneala pe 8 septembrie, cand Parlamentul roman a refuzat sa adopte o lege care i-ar fi obligat pe functionarii publici si pe politicienii alesi sa dezvaluie sursa averilor lor si sa accepte controlul acestora.
Banii europeni vor alimenta coruptia
"UE nu a reusit niciodata sa convinga politicienii romani sa vindece tara de abuzurile care au fost facute de la caderea comunismului. De 15 ani, oportunitatile de a face reforma au fost ratate", apreciaza Tom Gallagher. In aceste conditii, el aduce in discutie faptul ca cele 30 de miliarde de euro pe care Romania urmeaza sa le primeasca de la Bruxelles pana in 2012, in loc sa fie folosite pentr