adunări departamentale, cu excepţia Budapestei, obţinând 52,62 la sută dintre sufragii după numărarea a 99 la sută din voturi. Potrivit datelor oficiale, rata de participare la urne a fost de 53,10 la sută.
Primarul liberal al Budapestei, Gabor Demszky, şi-a asigurat un al cincilea mandat, obţinând 46,90 la sută din intenţiile de vot, faţă de 45,14 la sută câte a câştigat candidatul FIDESZ, Istvan Tarlos. FIDESZ a câştigat conducerea majorităţii celorlalte oraşe din Ungaria. Analiştii susţin că victoria înregistrată în capitală îl poate ajuta pe Gyurcsany să depăşească tensiunile generate de protestele din ultimele săptămâni.
Preşedintele ţării şi Viktor Orban cer demisia premierului
La scurt timp după închiderea urnelor, Laszlo Solyom, preşedintele Ungariei, conservator independent, l-a acuzat pe Ferenc Gyurcsany că subminează democraţia prin refuzul de a demisiona şi a cerut parlamentului să voteze o moţiune de cenzură împotriva actualului şef al guvernului. Replica premierului a fost: "Vom continua politica noastră, iar eu nu mă voi retrage". Liderul FIDESZ, Viktor Orban, a declarat şi el că premierul Ferenc Gyurcsany a fost concediat de popor şi a cerut demisia acestuia. El a prezentat scrutinul de duminică drept un referendum împotriva lui Gyurcsany.
Coaliţia dintre socialişti şi liberali, aflată la putere în Ungaria, care dispune de o majoritate solidă în parlament (220 de mandate din totalul de 386), a refuzat categoric să îi retragă sprijinul premierului. "Majoritatea parlamentară s-a exprimat deja: încrederea este totală în Gyurcsany", a declarat, pentru postul naţional de televiziune, purtătorul de cuvânt al Partidului Socialist (MSZP), Istvan Nyako, susţinut de liberali. Duminică seară, câteva sute de manifestanţi de dreapta şi extremă-dreapta s-au reunit în faţa parlamentului. După câteva ore, mulţimea s-a dispersat paşnic.