Dosarul instrumentat de procurorii anticoruptie in cazul obtinerii contractelor de executie a lucrarilor de indiguire, precum si a modului in care au fost realizate acestea, a fost disjuns, ne-a informat ieri Livia Saplacan, purtatorul de cuvant al Directiei Nationale Anticoruptie. Astfel, o parte dintre fapte sunt cercetate de procurorii Parchetelor de pe langa tribunalele din cele 11 judete afectate de inundatii, cealalta, privind neregulile constatate de Curtea de Conturi la Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, facand obiectul unui nou dosar penal. Pagubele inregistrate in urma inundatiilor de anul trecut se ridica la 1,5 miliarde de euro, a anuntat ieri, in cadrul celei de-a treia editii a Forumului International al Riscurilor Catastrofice (ICAR Forum), secretarul de stat in MAI, Paul Victor Dobre.
Contactat telefonic, purtatorul de cuvant al DNA ne-a informat ieri ca "procurorii anticoruptie au dispus, la data de 10 mai a.c., disjungerea cauzei cu privire la faptele sesizate de Camerele de Conturi din judetele Oradea, Cluj, Timis, Arges, Iasi, Buzau, Constanta, Valcea, Bacau, Dolj si Mures".
"Prin aceeasi ordonanta, anchetatorii au dispus si disjungerea fata de neregulile sesizate de Curtea de Conturi la Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor si cercetarea faptelor intr-un nou dosar penal", ne-a spus Livia Saplacan, precizand ca in acest dosar se efectueaza actele premergatoare inceperii urmaririi penale.
La jumatatea lunii aprilie a.c., reprezentantii Curtii de Conturi sustineau ca procurorilor anticoruptie le-au fost remise toate rapoartele privind verificarile efectuate la directiile de ape judetene necesare continuarii cercetarilor referitoare la firmele care au incheiat contracte de executie a lucrarilor de indiguire.
"Urmare a solicitarilor Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si