Tinerii aleg atat locurile cu taxa la universitatile de stat, cat si facultatile private.
Ieri a fost prima zi de scoala pentru cei peste 700.000 de studenti inscrisi la universitatile din Romania. Dintre acestia, doar 30% nu isi vor plati studiile, restul urmand fie invatamantul privat, fie cel cu taxa din universitatile de stat.
Datele finale privind numarul tinerilor din invatamantul superior vor fi centralizate abia in urmatoarele zile, insa tendintele inregistrate in ultimii ani arata ca, si de aceasta data, mai mult de jumatate dintre studenti vor plati pentru educatia lor. Pe de alta parte, desi anual sunt interesate de studentie din ce in ce mai multe persoane, Romania se afla cu mult in urma tarilor vecine din acest punct de vedere.
Stam bine si nu prea
Datele statistice arata ca, in Romania, numarul studentilor este de aproximativ patru ori mai mare in comparatie cu primii ani dupa inlaturarea comunismului si ca exista circa 2.600 de studenti la suta de mii de locuitori. Insa, un studiu realizat de Unesco in 2005 releva faptul ca tarile vecine sunt cu mult inaintea noastra: Slovenia are 4.362 de studenti la suta de mii de locuitori, Polonia - 4.080, in Ucraina sunt 3.920, iar in Bulgaria - 3.045.
Un numar si mai mare de tineri interesati de studiile superioare se gaseste in tari precum Olanda, Suedia, Danemarca sau Finlanda, unde raportul este de 4.600-4.800 la suta de mii de locuitori.
Mai putini bugetari
Conform datelor oferite de Ion Ciuca, directorul general al Directiei pentru Invatamant Universitar din Ministerul Educatiei, dintre cei 716.000 de studenti inregistrati anul trecut, 245.000 au beneficiat de gratuitate, fiind admisi pe locurile de la buget, in universitatile de stat. In aceleasi institutii, 258.000 de tineri ocupau locurile cu taxa, iar acestora li s-au adaugat alti 100.000 de cursanti ai Invatamantului