Românii nu sunt interesaţi de propria inimă, medicii atenţionând că oamenii lipsesc nemotivat de la controalele periodice, fără de care o boală tratabilă se transformă uşor într-una Românii nu sunt interesaţi de propria inimă, medicii atenţionând că oamenii lipsesc nemotivat de la controalele periodice, fără de care o boală tratabilă se transformă uşor într-una mortală.
Copiii cardiacilor vor avea probleme cu inima
"Bolile de inimă au multe cauze care sunt periculoase şi în parte şi, evident, combinate. Fumatul, obezitatea, hipertensiunea, diabetul zaharat şi grăsimile din sânge pot provoca un infarct chiar şi la o persoană sub 30 de ani", explică Adina Ionac, cardiolog la Spitalul de Urgenţă din Timişoara. Un prim semn că trebuie să acordaţi o atenţie specială inimii sunt antecedentele în familie. "Un control anual este foarte bun pentru oricine. Este cea mai clară modalitate de a depista, la timp, o problemă cardiacă. Dintr-un simplu EKG se poate vedea modificarea ritmului cardiac sau începutul unei cardiopatii ischemice şi se poate aacţiona în consecinţă", arată dr. Ionac. Odată depistată o problemă cardiacă, se poate începe, imediat, un tratament medicamentos. Dacă rezultatele sunt bune, pacientul nu va avea decât să se păzească şi să-şi continue tratamentul. "Dacă problemele se descoperă târziu şi dacă boala evoluează, atunci se schimbă şi soluţiile. Pentru cei care nu sunt depistaţi devreme şi riscurile cresc, se pot face angioplastii coronariene percutante sau o operaţie cu bypass", spune dr. Ionac. Riscurile cresc odată cu nevoia unei operaţii, dar la ele se expun toţi cei care nu-şi fac măcar câte un control periodic.
Semnalele de alarmă apar prea târziu
Simptomul clasic pentru o problemă de inimă este durerea ca o "gheară" în zona cordului. Aceasta este resimţită în 60% din cazuri. Restul au simptome atipice, cum sunt greut