Ce suma ne trebuie pentru a iesi in castig dupa ce tinem banii in cont la termen la o banca? Deschiderea unui cont presupune un comision de cateva zeci de mii de lei vechi perceput de unele banci, in timp ce altele deschid contul gratis.
Comisionul cel mai de temut insa, calculat ca procent din suma retrasa de client de la casieria bancii, este cel de retragere de numerar - o inventie „cam tipic romaneasca“, spun bancherii. Astfel, cel mai mult sunt diluate economiile pe termen scurt.
Cand Banca Nationala inaspreste costurile de operare a banilor, acestea sunt transferate, evident, clientului, prin comisioane. „Din cauza miscarilor BNR si a schimbarilor de legislatie a trebuit sa angajam o armada de avocati, care depasesc pana si departamentul bancii-mama.
Costurile impuse de BNR nu se reflecta doar in comisioane la creditare, ci si la depozite“, spune un bancher. Unele banci iau bani lunar din cont pentru „administrarea“ acestuia, altele taxeaza depunatorii cu sume fixe, de ordinul catorva zeci de mii de lei vechi, insa tendinta e de renuntare la comisioane.
Peste acestea se poate taxa orice extras de cont sau modificare a situatiei contului, unele banci pretinzand comision de retragere numai daca termenul depozitului nu este respectat.
Cum evitam un comision mare
Clientul poate evita un comision mare de retragere de numerar, de regula de circa 0,5%, prin transferul banilor catre un cont de card, urmat de retragerea banilor de la bancomat. Insa retragerea de la ATM are comisioane mai mici doar in anumite cazuri.
De pilda, la BCR retragerea din cont este de 0,8% pentru sume mai mari de 10.000 de RON, de 0,4% pentru sume sub 10.000 de RON, iar de pe card, de 0,1%. Evident, reteaua infor-matica a bancomatelor nu permite retragerea a mai mult de 3.000 de lei pe zi, iar cateodata se supraincarca