In ce priveste strategia de des-centralizare din sanatate, ministrul a anuntat ca spitalele comunale, orasenesti si municipale vor trece in subordinea autoritatilor locale, care vor fi nevoite sa investeasca mai mult in proiectele de reabilitare a infrastructurii medicale.
ZIUA de Cluj: Clujul este un centru universitar recunoscut in tara si, totusi, aici se lucreaza cu aparatura uzata moral, iar medicii acuza lipsa de fonduri de la minister. Eugen Nicolaescu: In primul rand, cred ca aceasta este o perceptie personala a medicilor de aici. Eu nu pot sa raspund pentru ceea ce au facut altii inaintea mea, cu zece ani in urma.
Ceea ce pot spune este ca pentru Cluj avem un program extraordinar de ambitios de infrastructura, de investitii, de dezvoltare. Va reamintesc ca deja am anuntat ca la Cluj vom avea un Spitalul Regional de Urgenta.
Acum suntem cu licitatia deschisa pentru selectarea consultantului si, daca lucrurile vor decurge normal si nu vom avea contestatii, daca procedurile nu se vor ingreuna, undeva la mijlocul lui decembrie vom avea studiile de fezabilitate facute, urmand ca, la inceputul anului urmator, sa contractam constructorii si proiectanti si sa incepem lucrarile.
S-a acceptat locatia din comuna Floresti, propusa de administratia judeteana pentru Spitalul de Urgenta? E. N.: Eu, personal, am acceptat-o, dar nu eu trebuie s-o accept, ci consultantul. El este cel care va decide daca locatia este corespunzatoare sau nu.
Sa ne intoarcem la fonduri. E. N.: Da. La Cluj am spus-o, dar se pare ca se uita acest lucru: vor veni, in acest an, pentru trei spitale, aparatura de anestezie si de terapie intensiva, aparatura radiologica mobila pentru grupurile operatoare si, poate, ceva aparatura fixa, in functie de cum se desfasoara licitatia.
Pentru ca noi am deschis o licitatie, dar nu stim daca furni