Intr-o perioada marcata de introducerea obligativitatii asigurarilor de locuinte, statul roman ar putea gasi un model in sistemul aplicat inca din 1946 in Franta. Prezentat pe larg in cadrul Forumului International al Riscurilor Catastrofice, sistemul francez presupune un parteneriat intre sectorul public si cel privat. " Este un sistem mixt, in care atat statul, cat si companiile private, au un rol bine stabilit", a declarat ieri Patrick Bidan, vicepresedinte al Caisse Centrale de Reassurance (CCR).
O intelegere intre CCR si statul francez permite companiei sa ofere servicii de reasigurare cu garantia integrala a statului. Intelegearea se aplica doar pe segmentul reasigurarilor de catastrofa. De mentionat este ca aceasta facilitate nu a creat un monopol al CCR in privinta asigurarilor impotriva dezastrelor. Totusi, compania este singura din domeniul ei care asigura servicii de reasigurare cu acoperire integrala, avantaj major pentru asiguratori in perspectiva unor pierderi semnificative.
Legislatia, cheia succesului
Potrivit reprezentantilor companiei, originalitatea si eficienta sistemului francez constau in combinarea eficienta a patru facilitati create de stat: daunele naturale considerate asigurabile sunt asigurate fie facultativ, fie obligatoriu, Fondul National de Garantare a Dezastrelor Agricole acopera daunele neasigurabile, alte daune neasigurabile sunt platite de stat, prin lege, si Fondul pentru Prevenirea Riscurilor Majore de Dezastru Natural despagubeste populatia in caz de avalansa, alunecari de teren sau inundatii.
Creata in 1946, CCR este o companie de reasigurare detinuta majoritar de statul francez. Compania este cotata printre primele 25 de societati de profil din lume si este implicata in cele mai importante afaceri europene de reasigurare. Modalitatea de functionare a CCR este reglementata printr-o serie d