Cresterea cu 60% deficitului comercial este asemanatoare celei din luna iulie, dar atipica pentru lunile de vara.
Explozia deficitului comercial, pentru a doua luna consecutiv, a fost cauzata de rezultatul slab al exporturilor (cu o crestere de doar 7% in luna august), venit pe fondul pastrarii vitezei importurilor la 24%.
Deficitul comercial in august a fost de 1,34 mld. euro, importurile au depasit 3,34 mld. euro, iar exporturile abia au trecut de 2 mld. euro.
Per total, in primele opt luni, exportul a fost de 16,88 mld. euro (plus 17%), importurile au valorat 25,32 mld. euro (plus 25%), iar deficitul comercial a insumat 8,43 mld. euro (plus 45%). Practic, lunile iulie si august, cu explozii de 60% ale deficitului comercial lunar, au dus ritmul de crestere al acestuia de la 38% dupa primele sase luni la 45% in primele opt luni, rupand brusc tendinta de incetinire a deficitului.
In spatele exploziei deficitului din august stau importurile de tehnologie si produse minerale (in principal importuri energetice de titei si gaze naturale), care au crescut cu 21%, respectiv cu 23%. In aceeasi masura, exporturile de produse minerale au scazut cu 35% in luna august, contribuind la minusul comertului exterior.
Deficitul comercial a fost in august de 450 de milioane de euro (o treime din total) doar in relatia cu Rusia si Kazahstan, adica statele de provenienta ale importurilor energetice ale Romaniei.
Presedintele Comisiei de Prognoza, Ion Ghizdeanu, spune ca anul acesta a inceput mai devreme importul de energie pentru iarna, deoarece cifrele arata un plus important la importul de pacura pentru termocentrale.
"Faptul ca importurile cresc pe utilaje si resurse, inclusiv cele energetice, ar trebui sa se reflecte la un moment dat si in cresterea productiei industriale si a PIB-ului", crede Ghizdeanu. El spune ca majorarea importurilor te