Sanctiunile dure impuse de Rusia Georgiei au intrat ieri in vigoare, riscand sa paralizeze economia micului stat caucazian.
Razbunarea presedintelui Vladimir Putin pentru arestarea de catre Tbilisi a patru ofiteri rusi acuzati de spionaj se poate dovedi fatala pentru Georgia, chiar daca cei patru au fost deja eliberati. Acest gen de bunavointa a regimului presedintelui georgian, Mihail Saakasvili, nu i-a imbunat pe rusi, care si-au retras personalul diplomatic, au suspendat legaturile aeriene, maritime, terestre si postale cu Georgia. Mai ales blocajul viramentelor postale poate afecta grav populatia georgiana dependenta de banii trimisi de cei un milion de conationali care lucreaza in Rusia. Mai mult, Duma de stat analizeaza posibilitatea de a sista si viramentele bancare, in conditiile in care, doar in 2005, georgienii din Rusia au trimis acasa in mod oficial aproape 350 de milioane de dolari, iar potrivit unor rapoarte neoficiale, aproape un miliard de dolari. De fapt, viramentele provenind din Rusia reprezinta intre 5,5% si 15,6% din Produsul Intern Brut (PIB) al Georgiei. Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, citat de AFP, a subliniat ca "masurile luate pentru limitarea transporturilor si a legaturilor postale vizeaza sa puna capat afluxurilor ilegale de bani din Rusia spre Georgia". Contrar temerilor georgienilor, Gazpromul continua livrarile de gaz natural in Georgia "in regim normal".
CONSECINTE DIFERITE. Embargoul rus impus Georgiei este "o ciupitura de tantar" pentru Rusia, dar va pune "probleme mari" la Tbilisi, a subliniat Evgheni Iassin, fostul ministru rus al Economiei, citat de AFP. In schimb, micutul stat caucazian s-a declarat pregatit sa suporte consecintele politicii sale fata de Rusia, dupa cum a apreciat ministrul georgian al Afacerilor Externe, Gela Bejuasvili. REACTII Criza ruso-georgiana a inceput sa afecteze si relatiile dintr