Nota comuna a comentariilor la cald care au insotit prestatia sefului statului de la editia speciala a emisiunii lui Robert Turcescu a fost aceea ca Traian Basescu a fost plictisitor. Sa nu uitam insa ca rolul de presedinte jucator nu exclude rolul de actor pur si simplu. De purtator de masti adica.
Presedintele Romaniei este un show-man; uneori, e chiar un one-man show. Traian Basescu face parte din categoria personajelor care exista plenar prin excentricitate si prin scandal.
Si-a construit si si-a consolidat cariera de politician jucind roluri greu predictibile, dupa partituri in care improvizatia pare sa fi fost o regula, asumindu-si decizii care au atins cote inalte de spontaneitate, chiar daca unele dintre ele au fost, dupa datele de background, pregatite intens.
Luni seara, intr-una dintre cele mai neobisnuite prestatii mediatice ale sale, cel mai cunoscut locatar al Cotrocenilor a incercat o noua abordare: a vrut - si a reusit - sa fie previzibil; deci, plictisitor.
E un rol riscant, pentru ca el adauga la lunga lista de inconsecvente al caror autor este Traian Basescu inconsecventa suprema: din ferocele „animal mediatic“ care este „animalul politic“ numit Basescu, telespectatorii au vazut stind in fata lui Turcescu un interlocutor mai degraba blind, care s-a abtinut cit a putut sa faca, asa cum ii sta in fire de regula, afirmatii
tari si care a avut grija sa isi inveleasca in cit mai multe straturi de vata eventualele torpile.
Abdicarea (temporara?) de la statutul de producator stahanovist de head-uri, de stiri, de otrava condensata trimisa catre adversarii politici, de momente mediatice antologice da numai una dintre pildele pe care le-a propus ultima iesire semnificativa la televiziune a presedintelui Romaniei.
Numai ca nici aceasta pilda, si nici foarte inspirata (spontana?