Rezerva valutara a BNR a continuat sa creasca lent pentru a treia luna consecutiv, ajungand la sfarsitul lui august la 18,73 de miliarde de euro. Cresterea, fata de luna iulie, este de aproape 208 milioane de euro.
Dupa un an in care BNR sustine ca nu a operat cumparari din piata valutara, rezerva marcheaza o crestere cu 1,87 miliarde de euro.
Adica tot atat cat a urcat intre iulie si septembrie anul trecut, cand soldul marca o majorare cu 1,8 miliarde de euro. In vara trecuta banca centrala a fost insa nevoita sa cumpere energic valuta din piata, pentru a tempera o miscare de apreciere rapida a leului, sub presiunea intrarilor de capitaluri speculative.
Incetinirea ritmului a survenit in special pe fondul diminuarii intrarilor de valuta la rezerva, care nu au mai fost alimentate de cumpararile din piata, una dintre principalele surse. De altfel, in mai si iunie, rezerva valutara a BNR a marcat scaderi usoare pe fondul unor iesiri de valuta mai importante.
In august, au intrat la rezerva putin peste 409 milioane de euro.
Banca centrala citeaza ca surse pentru aceste intrari veniturile obtinute din administrarea rezervei internationale, modificarea rezervelor minime la valuta constituite de bancile comerciale si cedarile de valuta la rezerva statului.
Intrarile de valuta au scazut semnificativ chiar comparativ cu inceputul anului, cand oscilau in jurul nivelului de un miliarde de euro lunar, chiar fara sa fie alimentate de cumparari din piata.
Ultimele luni au adus intrari mai mici de jumatate de miliard.
Iesirile de valuta au totalizat 201,5 milioane de euro in septembrie, pe fondul platilor de comisioane bancare si dobanzi scadente la datoria externa directa si garantata de Ministerul Finantelor, modificarea rezervelor minime in valuta si "altele".
Ultimele luni au adus si o reducere a iesirilor de valuta, condit